Creatieve
Ontdekkingsreizen
in Technologie

Portfolio

Wildpark de Pionier

Emersieve samensmelting van omgeving, AR, audio en theater in een 2.5km lange tocht door de vloeivelden van het Suikerterrein.Op Noorderzon 2021 en extra speeldagen 26 tm 29 augustus 2021

–Extra voorstellingen 26-29 augustus–

Noorderzon is uitverkocht, daarom zijn er nog 4 extra speeldagen ingepland van do 26 tm zo29 augustus. 

Tickets extra speeldagen via eventbright

16-22 augustus tijdens Noorderzon 2021

Meer info en tickets

Ter afscheid van de Vloeivelden en het Suikerterrein, presenteert De Wonderlijke Wereld hier een spectaculaire audiotour (+ Augmented Reality)
 

Met trots verwelkomt het Nieuw Antropologisch Instituut Nederland (NAIN) u in Wildpark De Pionier. Wat ooit bekend stond als een wingewest, is vandaag de dag tot onbewoonbaar gebied verklaard. Alleen zij die wij De Vrije Mensen zijn gaan noemen, hebben hier weer een bestaan weten op te bouwen. Het NAIN biedt een breed scala aan retraite-reizen en expedities aan. Hier leert u zich opnieuw tot de natuur te verhouden. Treed binnen in ons bezoekerscentrum en verrijk uzelf met kennis over het park en de mensen die er wonen.

Kijk goed om u heen want u bent zo ongeveer de laatste die deze bomen, dit groen, dit water te zien krijgt. De Vloeivelden gaan transformeren naar een woonwijk en de vrije mens zal dan opzoek moeten naar een nieuw leefgebied. Mocht u na deze reis denken, dat pionieren, dat is wel wat voor mij, meldt u zich dan bij een van onze medewerkers voor meer informatie over de mogelijkheden (Kent u bovendien een nieuwe wildernis waar de vrije mens naartoe kan, dan houden wij ons aanbevolen).

Let op: u loopt deze wandeling van iets meer dan een uur één voor één (enkele minuten na elkaar) en tot slot een tip: trek stevige schoenen aan, u betreedt de wildernis en die is verre van gepolijst.

Wildpark de Pionier is een avontuurlijke ontdekkingstocht door de verschillende cycli van kolonisatie, bloei en verval in het verleden, heden en de toekomst van de vloeivelden van de voormalige Coöperatieve Suikerfabriek in Groningen. Dit gebied is na de sluiting en sloop van de fabriek jarenlang ongemoeid gelaten zodat pionierssoorten en mensen er vrij spel hadden en een bijzonder gebied is ontstaan. Komende jaren zullen de vloeivelden ontwikkeld worden tot de Suikerzijde, een nieuwe wijk van de stad Groningen.

Met Wildpark de Pionier markeren we deze overgang waarin weldra de ene soort pioniers zal worden weggeconcurreerd door de andere. Maar zijn pioniers altijd gedoemd te verdwijnen of leven ze verborgen voort in volgende generaties om tevoorschijn te komen als de omstandigheden het vereisen?

Wildpark de Pionier is een experiment om omgeving, theater, augmented reality en muziek op een gelijkwaardige manier te laten samensmelten om de verschillende lagen van de werkelijkheid zichtbaar, hoorbaar en voelbaar maakt.

Trek goede schoenen aan, je gaat een stuk wandelen tijdens deze voorstelling.

De makers:

Wildpark de Pionier wordt ontwikkeld door Floris Maathuis en Chantalla Pleiter in samenwerking met Bram Esser, Happyship studio en PM ‘O Sullivan. Deze creatieve makers hebben eerder in diverse onderlinge gelegenheid combinaties aan projecten gewerkt die de grenzen tussen de verschillende disciplines oprekken en verbinden.

Chantalla en Floris zijn onderdeel van zelfgebouwde, circulaire en zelfvoorzienende Broedplaats de Campagne, een creatieve broedplaats op de Suiker en werkten samen aan Oklahoma 2.0, een performance/installatie over online privacy.

Happyship en Chantalla maakten eerder de Virtuele Orkest Ontdekker, een VR orkest ervaring en de Virtuele Boekenkast, een permanente interactieve installatie in de Groninger Forum Jeugdbieb.

PM en Floris maakten samen Man vs Robot, een bokswedstrijd tussen de mens een zelfgebouwde boks robot en Oklahoma 2.0.

Bram Esser is ontdekkingsreiziger van het alledaagse. Op zoek naar kleine maar sterke verhalen verbleef hij onder meer een maand op de snelweg, liep langs de Nederlandse kust, en verbleef een week met Urkse Vissers op de Noordzee.

Floris Maathuis            Concept, artistieke leiding

Chantalla Pleiter          Concept, Artistiek eindregie

Bram Esser                  tekst

Happyship studio        3D design

PM ‘O Sullivan.            Composities, geluidsontwerp

Wildpark de Pionier is mogelijk gemaakt door:

  • Kickstart Cultuurfonds
  • Kunstraad Groningen
  • Terra/Suikerterrein
  • Noorderzon Festival of Performing Arts 
  • De Suikerzijde