Creatieve
Ontdekkingsreizen
in Technologie

Portfolio

Pioniers

Een avontuurlijke ondekkingstocht door de vloeivelden van het Suikerterrein met audio, augmented reality en live. 16-22 augustus tijdens Noorderzon 2021.

16-22 augustus tijdens Noorderzon 2021

Meer info en tickets

Pioniers is een avontuurlijke ontdekkingstocht door de verschillende cycli van kolonisatie, bloei en verval in het verleden, heden en de toekomst van de vloeivelden van de voormalige Coöperatieve Suikerfabriek in Groningen. Dit gebied is na de sluiting en sloop van de fabriek jarenlang ongemoeid gelaten zodat pionierssoorten en mensen er vrij spel hadden en een bijzonder gebied is ontstaan. Komende jaren zullen de vloeivelden ontwikkeld worden tot de Suikerzijde, een nieuwe wijk van de stad Groningen.

Met Pioniers markeren we deze overgang waarin weldra de ene soort pioniers zal worden weggeconcurreerd door de andere. Maar zijn pioniers altijd gedoemd te verdwijnen of leven ze verborgen voort in volgende generaties om tevoorschijn te komen als de omstandigheden het vereisen?

 

Pioniers is een experiment om omgeving, theater, augmented reality en muziek op een gelijkwaardige manier te laten samensmelten om de verschillende lagen van de werkelijkheid zichtbaar, hoorbaar en voelbaar maakt.

 

Trek goede schoenen aan, je gaat een stuk wandelen tijdens deze voorstelling.

De makers:

Pioniers wordt ontwikkeld door Floris Maathuis en Chantalla Pleiter in samenwerking met Bram Esser, Happyship studio en PM ‘O Sullivan. Deze creatieve makers hebben eerder in diverse onderlinge gelegenheid combinaties aan projecten gewerkt die de grenzen tussen de verschillende disciplines oprekken en verbinden.

Chantalla en Floris zijn onderdeel van zelfgebouwde, circulaire en zelfvoorzienende Broedplaats de Campagne, een creatieve broedplaats op de Suiker en werkten samen aan Oklahoma 2.0, een performance/installatie over online privacy.

Happyship en Chantalla maakten eerder de Virtuele Orkest Ontdekker, een VR orkest ervaring en de Virtuele Boekenkast, een permanente interactieve installatie in de Groninger Forum Jeugdbieb.

PM en Floris maakten samen Man vs Robot, een bokswedstrijd tussen de mens een zelfgebouwde boks robot en Oklahoma 2.0.

Bram Esser is ontdekkingsreiziger van het alledaagse. Op zoek naar kleine maar sterke verhalen verbleef hij onder meer een maand op de snelweg, liep langs de Nederlandse kust, en verbleef een week met Urkse Vissers op de Noordzee.

 

Floris Maathuis            Concept, artistieke leiding

Chantalla Pleiter          Concept, Artistiek eindregie

Bram Esser                  tekst

Happyship studio        3D design

PM ‘O Sullivan.            Composities, geluidsontwerp

Pioniers is mogelijk gemaakt door:

  • Kickstart Cultuurfonds
  • Kunstraad Groningen
  • Terra/Suikerterrein
  • Noorderzon Festival of Performing Arts 
  • De Suikerzijde