Creatieve
Ontdekkingsreizen
in Technologie

Over mij

Creatieve Ontdekkingsreizen in Technologie

Enkele voorbeelden:

  • Beslissers inzicht geven in AI door een werkend prototype
  • Een workshop om medewerkers met augmented reality te laten experimenteren
  • De aandacht trekken op een beurs met een interactive installatie op maat
  • Een virtuele rondleiding bij een bedrijf waar iedereen wel eens zou willen rondkijken
  • Medewerkers kennis laten maken met de impact van fake news door een workshop en een performance
  • Scholieren de gevaren van afleiding in het verkeer laten ervaren door een interactieve spelshow
  • Kinderen leren over energieverbruik door samen een speeltuin te bedenken die energie opwekt
YARR at the stearing wheel

Mijn missie: technologie dichtbij brengen

De invloed die technologie op ons als individuen en als samenleving heeft, is mijn drijfveer en inspiratiebron. Technologie is alomtegenwoordig en altijd dichtbij in ons leven.

Ik ben er van overtuigd dat technologie zelf creatief gebruiken een efficiënte en plezierige weg is om nieuwe mogelijkheden te ontdekken. Mijn projecten en producten zijn erop gericht om samen met anderen te onderzoeken, te ervaren en tot innovaties te komen. Het is mijn overtuiging dat technologie, net als creativiteit, geen doel op zich is, maar een middel om tot een doel te komen.
Samen brengen we nieuwe technologie dichterbij en maken we van de technologie dichtbij huis de weg naar nieuwe mogelijkheden.

Werkwijze: eerst het doel, dan het middel

Door in een vlot traject tot werkende prototypes, apparaten of software te komen, help ik opdrachtgevers gefundeerde keuzes te maken in strategie, concept- en productontwikkeling. Omdat ik beschik over een breed scala aan creatieve, technische en educatieve vaardigheden hoeft een bepaalde technologie bij mij niet het uitgangspunt te zijn. Samen met de opdrachtgever kan ik de nodige technologie(ën) aanpassen op de doelen en gewenste toepassingen: eerst de doelen, dan de technologie.

Door een slimme stapsgewijze procesinrichting kunnen tussentijds prototypes geëvalueerd en bijgesteld worden. Zo houden we samen de vinger aan de pols wat betreft voortgang en koers.

Proces: in samenwerking van idee naar resultaat

Of ik nou benaderd word door opdrachtgevers of zelf initieer, ik werk altijd volgens een helder gestructureerd proces, dat gericht is op samen ontwikkelen. Samen met opdrachtgever en projectpartners bepalen we eerst doelstellingen, kaders en gewenste producten en resultaten.

Van schroefboormachine tot game technologie

Ik werk met een breed scala aan digitale en analoge gereedschappen en technieken, van software programmering, game-technologie en robotica tot schroefboormachine en hout. Op basis van het soort opdracht (productontwikkeling, educatie, onderzoek, ontwerp) en de doelstelling maken we hieruit de best passende keuze. Waar nodig breng ik meerdere disciplines bij elkaar. Ik werk onder andere samen met theatermakers, programmeurs, decorbouwers, verhalenvertellers, architecten

Ik hou van ontdekken én doen

Centraal in mijn werk staat altijd de interactie met de gebruiker: doen, uitproberen, ontdekken, ervaren,  dat levert nieuwe inzichten op. Met die insteek ontwerp en ontwikkel ik met en voor bedrijfsleven, overheden, maatschappelijke en culturele organisaties en andere opdrachtgevers.

Vanuit mijn nieuwsgierigheid naar de relatie tussen mens en technologie heb ik technische cognitie wetenschappen gestudeerd. Omdat ik ook houd van zelf maken en samenwerken ben ik daarna gaan produceren en ontwikkelen in de theaterwereld. Sinds 2004 combineer ik beide fascinaties als zelfstandig innovator en uitvinder. Hiernaast ben ik twee dagen per week docent gamedesign aan de Hanzehogeschool in Groningen.

Broedplaats De Campagne, een droom in uitvoering

Broedplaats de Campagne is een droom in uitvoering van 10 creatief ondernemers die op het voormalige Suikerunie terrein in Groningen een eigen werkplek en ateliers creëren. Op 2400m2 terrein bouwen we zelf een circulaire en grotendeels zelfvoorzienende en circulaire werkplek met ruimte voor technologie, natuur, innovatie en creativiteit.

Ik heb hier mijn werkplek en zal de komende jaren mijn projecten bij en samen met de Campagne verder ontwikkelen en uitvoeren. Door het zeer uitgebreide netwerk heb ik direct toegang tot een heel scala aan expertise, kennis, tools en vaardigheden. Een kleine greep: programmeerkennis, VR ontwikkeling, aquaponics, circulair en duurzaam ontwerp, video maken, 3d ontwerp, electronica en theater