Creatieve
Ontdekkingsreizen
in Technologie

Portfolio

Rad van problemen

Over solutionisme, los willekeurige problemen door het bouwen van een machine

Het Rad van Problemen is een workshop waarbij deelnemers willekeurige problemen moeten oplossen door middel van het bouwen van een machine. De problemen worden met post-its op een rad van fortuin en het probleem dat je draait moet je oplossen.

De workshop is een grote knipoog naar het alom tegenwoordige tech-denken. Alles lijkt tegenwoordig met technologie te moeten worden opgelost. Maar soms is dat helemaal niet de juiste weg. Kun je elk probleem wel met een machine oplossen?

Problemen kunnen door iedereen aangedragen worden. Het kan hierbij gaan om alle soorten problemen: praktische , emotionele, theoretische, … Een grote hulp bij het vinden van relevante problemen is de autocomplete functie van Google.
Iedereen die de uitdaging aandurft wordt uitgenodigd om een draai aan het rad te geven. Samen met een team van uitvinders en bollebozen wordt het probleem vervolgens aangepakt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van alle mogelijke high- en low-tech middelen en kan geput worden uit een grote voorraad materialen en gereedschappen die aanwezig zijn.

Het resultaat is een bonte verzameling van nuttige, onzinnige, geniale en grappige apparaten die een museale collectie op zichzelf vormen. Of ze kunnen natuurlijk meteen in gebruik worden genomen op het festival.

Machines die gebouwd zijn in eerdere workshops:

  • Een wc-bril die zichzelf dichtdoet
  • Een helm met handje die begint te slaan als je zingt
  • Een graf waar je met de doden kunt praten via een telefoonhoorn
  • Een apparaat om te kiezen wat je gaat eten
  • Een harnas dat vliegen wegjaagt
  • Een draagbare kamer waar je je beter kunt concentrerenDe workshop is eerder uitgevoerd met studenten van de Academie voor Popcultuur en op de Groninger Researchers Night.