Creatieve
Ontdekkingsreizen
in Technologie

Portfolio

Crowdfundingactie Oklahoma 2.0 op Voordekunst

voordekunstnl_h_M

Via www.voordekunst.nl  probeer ik geld bij elkaar te brengen om Oklahoma 2.0 af te kunnen maken.

Ik hoop dat je iets wilt bijdragen aan Oklahoma 2.0.
Alle kleine beetjes helpen natuurlijk!

Met de interactieve performance Oklahoma 2.0 wordt onderzocht hoe kwetsbaar privacy nou echt is. In een balie en vier zuilen worden bezoekers volledig digitaal ontleed en uiteindelijk geconfronteerd met het resultaat.

Ons leven speelt zich voor een steeds groter deel online af. Uit gemak, omdat het leuk is, omdat iedereen het doet of omdat we geen keus hebben. Stukje bij beetje wordt er steeds meer digitaal. En voor elk stapje is er weer nieuwe informatie nodig zodat het nog makkelijker, leuker en sneller wordt.

Maar is dat wel zo? Worden we niet stapje voor stapje verleid of gedwongen meer prijs te geven dan ons lief is? Is het geheel niet minder dan de som der delen? Wordt het begrip privacy zoals we dat kennen niet langzaam uitgehold? Wie zit er eigenlijk achter de knoppen? Worden we er zelf ook beter van of alleen de bankrekening van Marc Zuckerberg?

In Oklahoma 2.0 worden bezoekers lid van de “exclusieve” Club Oklahoma. Om het lidmaatschap te vervolmaken moeten ze een traject doorlopen waarin op terloopse wijze hun hele digitale doopcel gelicht wordt. Via vriendelijke medewerkers, leuke interactieve spelletjes en door gebruik van wat er op internet al te vinden is, worden bezoekers verleid om steeds meer van zichzelf prijs te geven. Uiteindelijk volgt de confrontatie met de informatie die je zelf hebt ‘afgestaan’. Welke macht heb je Club Oklahoma gegeven? Kunnen ze emails uit jouw naam sturen? Een afspraak maken bij de tandarts? Of misschien wel geld afschrijven van je rekening? Wie is Club Oklahoma eigenlijk? En wat gaan ze met je gegevens doen?

Oklahoma 2.0 is een spannende mix van techniek en performance, waarbij de bezoeker zelf een belangrijk aandeel heeft in de gehele ervaring. Na een vriendelijke incheckbalie zijn er vier zuilen die de bezoekers doorlopen. In elke zuil zal Club Oklahoma verder doordringen in de persoonlijke ruimte van de bezoeker. Een mysterieuze telefoon, een chatsessie, een tweepersoons bed en een tv die jouw voorkeuren vastlegt. Een bevreemdende en confronterende ervaring.

Het project staat al behoorlijk in de steigers, maar met uw donatie kunnen wij Oklahoma 2.0 afronden. Met uw bijdrage maken we de zuilen verder af en gaan we werken aan het theatrale gedeelte. In het voorjaar van 2013 moet het project afgerond zijn en langs een aantal Nederlandse theaterfestivals gaan reizen.

Oklahoma 20 screenshot duim Oklahoma 20 screenshot like Oklahoma 20 screenshot telefoon